Süt ve süt ürünlerinde kanser tehlikesi
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre yağlı süt ve süt ürünleri prostat kanserini tetikliyor. Başka bir araştırmada ise yeşil çayın prostat kanseri riskini azalttığı ortaya çıktı.
Türkiye’de son yıllarda erkeklerde görülen kanser türlerinden en sık karşılaşılanlardan bir tanesi olan prostat kanseri, 40 yaş sonrası erkeklerde hormonlara bağlı olarak ya da yenilen besinler sebebiyle büyüyen bir risk faktörü haline geldi.
“Eğer erkekler süt ve süt ürünlerini tüketirlerse prostat kanserine yakalanma riskleri artıyor” diyen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “40 yaşından sonra erkeklerde prostat kanseri olma riski artıryor. Bu riskin artışı hormonlara bağlı olmakla beraber bazı araştırmalar bunların besinlerle de alakalı olduğunu gösteriyor” dedi.
“KALSİYUM TAKVİYESİ ALMAYIN”
Selenyum tüketmek ve egzersiz yapmanın prostat kanseri riskini azalttığını belirten yayınların önceden beri var olduğunu ancak günlük yaşamda selenyumun özel bir vitamin olarak alınmadığı takdirde tüketilmediğini söyleyen Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Ancak günlük yaşantımızda çay ve kahveyi hepimiz içiyoruz, kahvenin içine süt koyabiliyoruz ya da süt, yoğurt, peynir ve kaşar peynir tüketiyoruz.
Bunlarla ilgili yayınlanan araştırma makaleleri var. Bu makaleler belirtiyor ki, eğer erkekler süt ve süt ürünlerini tüketirlerse kontrol gruplarına göre yani sağlıklı gruplara göre prostat kanserine yakalanma riskleri artıyor. Bu oran, eğer tükettikleri süt ve süt ürünlerindeki yağ azalırsa biraz daha düşük olabiliyor” diye konuştu.
Buna karşın yaş ilerledikçe kemik erimesi probleminin hem kadınlarda hem de erkeklerde gözüktüğünü ifade eden Prof. Dr. Ulutin, “Kemik erimesine karşı dışardan kalsiyum takviyesi almak gerekiyor ama kalsiyum takviyesi alanlarda da hem prostat kanseri riski artıyor hem de meydana gelen prostat kanserinin ölümcül olma riski fazlalaşıyor.
Yani tedaviye cevap vermesi pek mümkün olamıyor. Bu yüzden süt ve süt ürünlerini tüketirken 40 yaşından sonra sıfıra yakın yağlı veya az yağlı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle de dışarıdan kalsiyum içeren vitaminleri düzenli olarak almalarını önermiyoruz” açıklamalarında bulundu.
Bugüne kadar yapılan çalışmaların hiçbirinde çay, kahve veya yeşil çayla prostat kanseri arasında bir bağlantı kurulmadığını vurgulayan Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, “Bugüne kadar ki çalışmaların hiçbirinde çay, kahve veya yeşil çayın erkeklerdeki prostat kanserini artırdığına veya azalttığına dair herhangi bir bulgu yoktu. Ama yeni çıkan araştırma sonuçlarında siyah veya yeşil çay içen yaklaşık 20 bin kontrol grubunda yeşil çay ve siyah çay tüketimi karşılaştırılıyor. Bir de hiç bunları kullanmayan bir grup alınıyor.
Araştırma sonucunda kişi eğer günde 3-4 fincan yeşil çay kullanıyorsa prostat dokusunda yeşil çayın antioksidan maddeleri çok büyük oranda birikiyor. Ve bu kişilerde prostat kanserine yakalanma riski azalıyor. Ancak siyah çay içen kişilerde bunu göremiyoruz.
Bizim ağız tadımız daha çok siyah çaya yatkın ve erkekler yeşil çayı daha çok bayanlara özgü bir çay olarak görüyorlar ama artık bundan sonra biraz kendilerini yeşil çayın o farklı tadına alıştırsalar iyi olur” dedi.