Kan bağışında gençler ilk sırada
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, kan bağışının bir başkasının yaşaması için “olmazsa olmaz” bir öneme sahip olduğunu belirterek herkesin bağış konusunda duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Avrupa ’da nüfusun yaklaşık yüzde 5 ’inin gönüllü ve düzenli kan bağışı yaptığını ifade eden Kerem Kınık, “Türkiye ’de bu oran yaklaşık yüzde 4 civarlarında. Avrupa ’da kadınların kan bağış oranı yüzde 25 ’ler civarında. Biz de ise henüz yüzde 13 dolayında. Bu oran bir önceki yıl yüzde 9 oldu.” ifadesini kullandı.
Kan bağışçıları içinde gençlerin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Kınık, “Türkiye ’de gençler hızla artan bir şekilde kan bağışçısı oluyor. Üniversitelilerden geçen yıl 200 bin üniteye yakın kan bağışı aldık. Bu toplam bağışın yüzde 10 ’u civarında. Bu duyarlılık her yıl daha çok artıyor.” diye konuştu.
EN ÇOK ERKEKLER KAN BAĞIŞI YAPIYOR
Genel Başkan Kınık, “Verilere göre, 2015 yılında en çok kanı gençler verdi. Bağışlanan kanın yüzde 36 ’sını 18-25 yaşındakiler, yüzde 25 ’ini ise 26-35 yaşındakiler verdi. Onları, yüzde 22 ile 36-45, yüzde 13 ile 46-55 ve yüzde 4 ile 56-65 yaş aralığındaki bağışçılar izledi.” bilgisini paylaştı. Geçen yıl bağışlanan kanın yüzde 1 ’inin okuma yazma bilmeyenler, yüzde 31 ’inin ilköğretim, yüzde 31 ’inin lise, yüzde 34 ’ünün lisans, yüzde 3 ’ünün ise yüksek lisans mezunlarınca verildiğini anlatan Kınık, erkeklerin yüzde 87, kadınların ise 13 oranında kan bağışında bulunduğunu söyledi
‘BARKOD SİSTEMİ ZORUNLU HALE GELDİ’
Türkiye genelinde bağışçıdan alınan kanın takibinin yapılabilmesi için ise Türk Kızılayı’nın Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde olduğuna işaret eden Kerem Kınık, bu kapsamda barkod sisteminin tüm kan bağışlarında zorunlu hale getirildiğini bildirdi. Kınık, “Kızılay, 17 Bölge Kan Bağışı Merkezi, 65 Kan Bağışı Merkezi, 35 Kan Alma Birimi ile üniversite hastaneleri ve özel hastaneler de bu sistem içerisinde kan bağışı almaktadır” bilgisini verdi.
Öte yandan Kınık, ilik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında 2013 ’ün Kasım ayında imzalanan anlaşma ile “Kök Hücre Projesi”ne başlandığını hatırlatarak şunları kaydetti: “2015 yıl sonu itibarıyla TÜRKÖK Projesi kapsamında toplam 100 bin gönüllü Kök Hücre Bağışçısı kaydı oluşturuldu. 2016 yılı için 80 bin kök hücre bağışçısı kazanımı hedeflenmiştir. İnsan plazması hammadde olarak kullanılarak birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak plazma ürünleri elde edilmesine ilişkin projenin hazırlık çalışmaları devam ediyor. Plazma ürünlerinin üretilebilmesine ilişkin çalışmaların hayata geçirilmesi neticesinde yerli üretimin gerçekleştirilmesi ve hatta ihraç edilmesi mümkün olacak.”
AA