Geniş aile ilişkileri evlilikte mutluluğu etkiliyor
TÜİK’in 2017 raporuna göre Türkiye’de boşanmaların yüzde 38,7’si evliliğin ilk beş yılında, yarıdan fazlası ise ilk 10 yıl içinde gerçekleşiyor.
Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilüfer Kafescioğlu’nun yürüttüğü TÜBİTAK destekli proje yeni evli çiftlerin ilişki memnuniyetlerinde ilk üç yıl içindeki değişimi ve bu değişimin nedenlerini gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre evliliğin ilk yıllarında kayın aile ilişkileri nedeniyle yaşanan stres, çiftlerde düşük memnuniyete sebep oluyor.
TÜİK’in 2017 raporuna göre Türkiye’de boşanmaların yüzde 38,7’si evliliğin ilk beş yılında, yarıdan fazlası ise ilk 10 yıl içinde gerçekleşiyor. Özyeğin Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programı bünyesinde açılan Çift ve Aile Merkezi’nde çalışmalarını yürüten Çift ve Aile Terapisi Yüksek Lisans Programı Direktörü Doç. Dr. Nilüfer Kafescioğlu’nun projesi, TÜİK verilerinin yansıttığı boşanma rakamlarının sebeplerine odaklanıyor. 252 çiftle yapılan araştırmaya göre, ilk üç yıl içerisinde çiftlerin ilişki memnuniyetlerinde zaman içinde anlamlı bir düşüş gözlemleniyor. Çiftlerin aralarındaki duygusal bağı yıpratan önemli sebeplerden biri ise geniş aile ilişkilerinde yaşanan stres.
“En temel sorunların başında iletişim problemi var”
Dünya genelinde yapılan araştırmalarda da benzer bulgular ile evliliğin ilk yıllarının kritik olduğuna dikkat çeken Kafescioğlu, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2014’te yayınladığı araştırma; şiddetin, alışkanlıkların ve yakın akrabalar ile yaşanan problemlerin boşanma sebeplerinin başında geldiğini gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’de olumsuz çocukluk yaşantıları üzerine 2257 üniversite öğrencisiyle yaptığı araştırma ise öğrencilerin yüzde 49,7’sinin çocukluklarında istismar, aile içi problemler ve şiddet gibi en az bir olumsuz yaşantıya maruz kaldıklarını gözler önüne seriyor. Bu gibi yaşantılara maruz kalmanın sigara, zararlı miktarda alkol ve madde kullanımı gibi riskli sağlık davranışlarının yanı sıra duygusal problemler, aile ve okul yaşamında problemler ve finansal problemlerle sonuçlandığı biliniyor.
Psikoloji Bölümü’nde 252 çiftle yürüttüğümüz araştırmamız 2014’te yayımlanan raporun derinliklerine iniyor. Kayın aile ile olan ilişkilerden memnuniyetin ve bu konudaki stres seviyelerinin de evlilik ilişkilerinde çok etkili olduğu görülüyor. Kapsamlı araştırmamızda, eşlerin kullandığı çatışma-çözüm stillerinin, iletişim biçimlerinin, aralarındaki duygusal bağın, kayın aile ve kendi aile ilişkilerinde yaşadıkları stresin evlilik memnuniyetleri ile ilişkisi olduğunu tespit ettik. Özellikle ilk üç yıl içerisinde çiftlerin yaşadığı sorunların temelinde iletişim problemi olduğunu gözlemledik. Tam da bu amaca hizmet etmek amacıyla üniversitemiz bünyesinde Çift ve Aile Merkezi’ni kurduk.
Danışmanlık, psikoterapi ve eğitim alanlarında dünyaca tanınan ve 100’ün üzerinde kitabı bulunan akademisyen Prof. Dr. Jeffrey Kottler’in katılımıyla kampüsümüzdeki yeni yerinde resmi açılışını gerçekleştirdiğimiz Çift ve Aile Merkezi’nde, üniversitemiz öğrenci ve çalışanlarının yanı sıra herkese açık olarak psikolojik hizmet sunmaya devam ediyoruz. Evlilik öncesi danışmanlık, çatışmalarla ve farklılıklarla baş etme, çocuk yetiştirmede destek, geniş aile ilişkilerinde iletişimsel problemlerin giderilmesi gibi konulara odaklanarak çiftleri destekliyoruz” dedi.