Bebeklerin gelişme geriliğinde erken doğum riskli mi?
Bebeklerde gelişme geriliğinin rahim içi ölüme neden olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, ‘’doğum zamanı normal zamandan daha erkene çekilebilir’’ dedi.
Rahim içi gelişme geriliğinin anne karnındaki bebeğin gelişiminin standardın altında olması ile kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Genç, “Bebek boy, kilo ve vücut gelişimi bakımından ortalamadan düşük seviyede gelişim gösteriyorsa biz buna ‘intra uterin gelişme geriliği’ diyoruz. Bu durumda bebeğin gelişimini doğru tamamlayamaması söz konusu olabilir. Göstergelerin iyi okunması bu açıdan yaşamsal önem taşıyor. Gelişme geriliği yakın takibe alınarak zorunlu hallerde doğum, normal zamanından erkene çekilebilir” diye konuştu. Rahim içi gelişme geriliği nedenleri,
Sigara gelişme geriliğinin en önemli nedenlerinden biri
Gebelik dönemlerinde anne adaylarının beslenmesine her zamankinden daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.Uzmanlar, özellikle son 3 ayda bebeğin çok az kilo almasının vakanın en belirgin göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Rahim içi gelişme geriliğinin birçok nedeni bulunmakta.İşte o nedenler,
– Anne adaylarının hipertansiyon ve diyabet hastası olması – Anne adaylarının sigara kullanıyor olması – Bazen de bebeklerde meydana gelen da kromozomal bozukluklar rahim içi gelişme geriliğine neden olabiliyor.
Bebeklerin rahimde gelişmediği nasıl anlaşılır?
Bu vakanın en büyük göstergelerinden bir tanesi, bebeğin son 3 ay içinde çok az kilo almış olmasıdır.Vaktinde tanı koyulması rahim içi ölümleri engellemede büyük etki sağlayacaktır.
Doğum erkene alınabilir
Rahim içi gelişme geriliğinin kesin bir tedavisi olmadığını söyleyen Dr. Genç,“Bu durumda doğum zamanı iyi ayarlanmalı. Vaktinde yani bebeğin rahim içinde büyümesi durduğunda, oksijenizasyonu azaldığında doğum yaptırılarak bebeğe zarar gelmesi önlenebilir. Dr. Genç, bebeğinin gelişiminde sorun yaşayan anne adaylarına ise şu tavsiyelerde bulundu;
– Bebek gelişiminde sorun yaşayan anneler genel olarak kendi sağlıklarına dikkat etmeli ve sağlıklı beslenmelidirler. – Sigara ve alkolü hayatlarından tamamen çıkartmaları gerekir. – Hızlı kilo alıp vermemelidirler. Kilo takibi yaparak, kalori alımlarını 2500 kalorinin üzerine çıkarmamalıdırlar. – İstirahatleri sırasında genellikle sol tarafa ağırlık vererek yatmalıdırlar. Bu durum, bebeğe giden kan ve oksijen miktarını arttırmayı sağlayacaktır. – Sıvı tüketimine dikkat etmeliler.
Uygulayacağınız bu yöntemler, bebeğin rahim içinde kanlanmasını arttıracak, büyümeye bir miktar daha katkı sağlayarak anne rahminde bebek için biraz daha zaman kazanılmış olacaktır.”