Yerli otoda bekleyiş sürüyor
Haziran başında menzili uzatılmış elektrikli araç çalışmaları yaptıklarını kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ağustosta prototiplerin üretime başlayacağını açıklamıştı. Bakanlıktan, SUV, cip, sedan ve hatchback seçeneklerine sahip olması planlanan aracın prototip üretimine başlandığına dair henüz duyuru yapılmadı.
Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamlarına konuşurken ortaya attığı ‘Yerli oto için babayiğit aranıyor’ tartışmasının ardından henüz proje için adım atılmadı. Yine dönemi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sektörün kanaat önderleri ile bir araya gelerek yol haritası çıkarmaya çalıştı. Başta Ford Otosan ve Tofaş gibi Türkiye’nin 2 büyük Otomobil fabrikasının kurucusu Koç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2013 baharında projeyi sağlıklı bulmadığını ‘ticari intihar’ ifadesiyle özetlemişti. Diğer taraftan Koç grubu, 1986’dan beri yerli motor yaptıklarının altını çizerek markalaşmanın önemine dikkat çekti. Türk otomotiv sanayi, yan sanayii ve yetişmiş insan gücü otomobil üretecek altyapıya sahip olmasına rağmen yerli oto projenin ayakta kalması için iç pazarın yetmeyeceğine dikkat çekiliyor. Haliyle markalaşarak dünyaya açılmak şart olurken bunun hesaplanabilir bir maliyeti yok. Sektör yöneticileri, belki 10 belki 30 milyar doların harcanıp çöpe gitme ihtimalinin olduğunu belirtiyor.
Ancak yeni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuyu TÜBİTAK ile özellikle geleceğin teknolojisi olarak gördükleri elektrikli otomobil için 100 milyon dolar teşvik vereceklerini açıkladı. ‘Babayiğit bulundu’ diye haberler yapıldı. BMC’yi satın alan Ethem Sancak, gazetecilerin ‘Nasıl yapacaksınız?’ sorusuna ‘Hans’a inanıyorsunuz da bana niye inanmıyorsunuz?’ sorusuyla cevap verdi. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki, dünya otomotiv devlerinin elektrikli motor teknolojisinden beklentisi düşük. Mevcut batarya teknolojisi ile yaygınlaşmasını mümkün görmüyor. Hatta Japon devi Toyota, 1960’lardan beri elektrikli motor teknolojisine hakim olduklarını, verimli olmadığı için hidrojen yakıt hücreli motorlar yaygınlaşana kadar önümüzdeki 10-15 yıl geçiş modellerinin hibrit araçlar olacağını açıkladı.
Haziran başında Bakan Işık, menzili uzatılmış elektrikli araç çalışmalarına devam ederken tekrar yakıt hücreli araç üretimi için de plan açıkladı. Bakanın söylediklerine göre ağustosta yerli otonun prototip üretimine başlanması planlanıyor. SUV, cip, sedan ve hatchback seçenekleri hazırlanan araç, hem benzinli ve dizel motora sahip olacak. Bakanlığın proje hakkında yaptığı fizibilite çalışması da kamuoyuyla paylaşılmadı. 2020’den önce seri üretime geçeceği duyurulan aracın ağustosta planlanan prototiplerinin üretimine dair haber gelmedi.
Güney Kore devlet desteğiyle otomotivde 5. büyük oldu
Güney Kore, 1960’ların başında otomotiv sektörünü destekleme kararı aldı. O tarihten itibaren eylem planlarını uygulamaktan vazgeçmeyen Asya ülkesi, 1988’de 1 milyon araç üretmeyi başardı. İlk üretimlerini Japon ve Amerikalı ortaklar yapan Koreli firmaların Hyundai ve Kia gibi dünya markaları mevcut. Böylece Güney Kore, dünyanın en büyük beşinci üreticisi ve ihracatçısı oldu.