Karaciğer yağlanmasında riski ne arttırır?
Medicorium Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün karaciğer yağlanmasının; şişmanlık, kanda yağlanma ve şeker hastalığına bağlı geliştiğini ifade ederek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Karaciğer yağlanması tüm dünyada hızla artan bir sorun. Karaciğer yağlanması; karaciğer hücrelerinde normalden fazla, hatta bazen aşırı derecede yağ toplanması nedeniyle meydana gelen bir hastalık. Kadın ve erkekte aynı sıklıkta görülüyor. Medicorium Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün karaciğer yağlanmasının; şişmanlık, kanda yağlanma ve şeker hastalığına bağlı geliştiğini ifade ederek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Türkiye’de her 4 kişiden birinde karaciğer yağlanması var”
Karaciğer yağlanması, Türkiye’de ve dünyada en sık görülen hastalıklardan biri haline geldi. Normal, sağlıklı bir insanda karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunabilir ve bu durum herhangi bir hastalığa neden olmaz.
Ancak karaciğerde yağlanma aşırı miktarda olduğunda, birtakım yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açıyor ve tedavi edilmezse siroz, karaciğer kanseri başta olmak üzere ciddi hastalıklara neden oluyor. Bu nedenle hastalık önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Aşırı kalori tüketimi, yanlış beslenme, rafine ürünler, doğal olmayan besinler ve hareketsiz yaşam sonucu ortaya çıkan şişmanlık tablosu karaciğer yağlanmasının en sık rastladığımız nedenleridir.
“Metabolik sendrom ve insülin direnci karaciğeri olumsuz etkiliyor”
Sorunun kökenindeki en önemli risk obezitedir. Toplumun geneline baktığımızda karaciğer yağlanması yuzde 25 gibi çok yüksek bir oranda ancak obez kişilerde bu oran yuzde 80’lere kadar çıkıyor. Karaciğer yağlanması hastaların bir kısmında çok ilerlemeden duruyor ama diğer grupta ilerliyor ve çok ciddi hastalıklara neden oluyor. Bu kişilerde diyabet de oluşması durumunda risk ölümcül düzeylere ulaşıyor.
Karaciğer yağlanması toplumsal bir soruna dönüştüğü için çözümünde bilinçli olmak gerekiyor. En kolay teşhis araçları ultrason ve karaciğer testidir. Karaciğer yağlanması tespit edilen hastalarda eğer obezite de varsa; öncelikle obeziteye çözüm aranmalıdır. Bunun için etkin bir Diyet ve egzersiz programı gerekiyor. Ancak diyet ve egzersizden istenen sonuç alınamıyorsa obezite cerrahisi düşünülmelidir. Karaciğer kendini onaran bir organdır fakat fazla kilolardan kurtularak fırsat verilmesi gerekiyor.
Yapılan son araştırmalar, morbid obez olan ve bariatrik cerrahi geçiren hastalarda, bir yılın sonunda karaciğer yağlanmasında ve genel tabloda yuzde 85’e varan oranda düzelme olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla obezite tedavisinde, diyet ve egzersizlerden sonuç alınamıyorsa zaman kaybetmeden en uygun cerrahi seçenekler değerlendirilmeli ve sağlıklı yaşama adım atılmalıdır.
Op. Dr. Murat Üstün
Medicorium Obezite ve Metabolizma Cerrahisi Uzmanı