Hyundai i30: Makyaj bahane, DCT şanzıman şahane
İkinci nesliyle yollara çıktığı 2012 yılından itibaren iyi bir başarı yakalayan Hyundai i30’un yenilenen 1.6 CRDi Elite Dizel DCT versiyonunu test ettik.
Yeni i30, makyajlanan kasası; revize edilen motoru ve yenilenen çift kavramalı şanzımanıyla birlikte segmentinde daha da güçlenen rakipleri karşısında iddiasını sürdürmek istiyor.
TASARIM
Tasarımıyla en beğenilen modeller arasında yer alan i30, geriye doğru kayan farlarıyla daha uyumlu yenilenen trapez ızgarasıyla modern, agresif bir bir yüze kavuşmuş. Bunun dışında otomobilin dış tasarımda bir kaç ufak tefek dokunuşlar haricinde neredeyse fazla bir değişiklik bulunmuyor.
İÇ MEKAN
Otomobilin iç mekanında değişen bir şey yok. İ30’un özellikle üst görünen ve dokunulan kısımlarında kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi sınıfının standartlarında. Ancak orta konsoldaki bol düğmeli müzik sistemi yerine, rakiplerinin önemli bir kısmının tercih ettiği gibi dokunmatik bir multimedya sistemi fena olmazdı diye düşünmeden edemiyoruz. Sürücü ideal sürüş pozisyonun bulmakta fazla zorlanmıyor, koltukların yan destekleri yeterli seviyede kavrama sağlıyor. Arka koltuklardaki baş ve diz mesafeleri ise sınıfın standartlarında.
MOTOR VE ŞANZIMAN
i30’da makyajla birlikte tasarımdan ziyade revize edilen motor ve yeni 7 kademeli çift kavramalı DCT yeni vites kutusu dikkat çekiyor. Motor gücü 136 HP’ye çıkarılırken artık 300 Nm’lik tork değerine sahip olmuş. Maksimum tork değerinin üretildiği devir aralığı ise 1750/2500 d/dk aralığına çekilmiş. Ekonomi odaklı kullanımlarda turbo daha devreye girmeye fırsat bulamadan vites yükselten DCT şanzıman yeni i30’u biraz hantal gibi gösteriyor. Ancak yakıt ekonomisi göz ardı edilip gaza basmak tercih edildiğinde i30’un 136 HP motor gücü ve 300 Nm’lik torkuyla tanışma imkanı doğuyor. Bu durumda otomobilin ivmelenmesi ve şanzımanın tepkileri tatmin ediyor. Yeni i30 yakıt tüketimi test güzergahımız boyunca sakin kullanımda 5 litreyi geçmezken, yoğun bir şekilde gaza bastığımızda ben 7 litrelik tüketim değeri görürken, arkadaşımda ise bu rakam 7,3 litreydi.
SÜRÜŞ VE KONFOR
Orta sertlikte süspansiyonun tercih edildiği i30’un konforu yeterli sunuyor, ancak aracımızda bulunan 17 inçlik dar yanaklı lastikler yol tutuşuna olumlu etki sağlasa da yol sesini artırırken, asfalt dışında bir miktar rahatsız ediyor. Elektrikli direksiyon sistemi ise bir çok modelde olduğu hissiz. Özellikle yüksek hızlarda ani manevralar yapmaya kalkarken bu durum gözardı edilmemeli. Virajlarda limitler zorlandığında araç bir miktar önden kayma yapsa da otomobil çizgisine dönmekte zorlanmıyor. “Spor, Normal ve Konfor” olarak üç farklı sertlik modunun tercih edilebildiği direksiyon sistemi ise özellikle park manevralarında sürücüye büyük kolaylık sağlıyor.
DONANIM
Test aracımız Elite modeli tıpkı eski versiyonda olduğu gibi oldukça yüksek bir donanım seviyesine sahip. Yeni i30’da AMS, ESP, TCS, VSM, yokuş kalkış desteği, 7 hava yastığı gibi güvenlik donanımlarının yanı sıra elektrik destekli sürücü koltuğu, yarı deri koluklar, anahtarsız çalıştırma sisitemi, elektronik el freni, akıll park asistanı, panoramik cam tavan, çift bölgeli otomatik klima, bluetooth bağlantısıyla telefon görüşmesi yapabilme imkanı, USB ve Aux girişi, geri görüş kamerası gibi konfor donanımları bulunuyor.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Hyundai i30 1.6 CRDi Elite Dizel 7 ileri DCT
Motor Silindir Hacmi:1,582 cc
Maksimum Hız:200 km/saat
Maksimum Güç:136 / 4.000 ps/ devir/dakika
Maksimum Tork:300 / 1750 – 2500 Nm/kgm
0-100 km. hızlanma:10.6 sn.
Şanzıman:7 İleri DCT FWD
Yakıt Tüketimi (Fabrika verileri):
Şehir İçi:5,1 lt.
Şehir Dışı:4 lt.
Ortalama: 4.4 lt.
CO2 Emisyonu (Ortalama):115 g/km
Yakıt Deposu Kapasitesi:53 litre
Ebatlar: 4.300 – 1,780 – 1.470
Bagaj Hacmi:378 litre
Ağırlık: 1,391 Kg.
Lastik ebatları: 225/54R 17