Cisim batmasına ne yapılmalı?
Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, delici bir cisimle yaralanan kişinin bedeninden o cismin ancak cerrahi müdahaleyle çıkarılabileceğini vurgulayarak, aksi bir uygulamanın ölümlere yol açabileceğini kaydetti.
Bıçakla yaralanan bir kişinin 112 Acil Servis personeli tarafından karnında bıçakla hastaneye götürülmesi çeşitli basın kuruluşları tarafından “Karnındaki Bıçakla Hastaneye Böyle Getirildi” başlığıyla yayınlanmıştı.
112 Acil Servis personeli, eleştirilerin hedefi oldu.
Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Yıldırım, acil servis personelinin bıçağa müdahale etmemesinin doğru olduğunu söyledi.
İlkyardım bilmeyenlerin bu olayı eleştirdiğini savunan Yıldırım, şöyle konuştu:
“112 ekibimizin yapmış olduğu müdahale doğru bir müdahaledir. Özellikle, ‘batan bir cisim varsa çıkartılmaz, oynatılmaz, sabitleştirilir.’ Batan bir cisim ancak cerrahi müdahale ile çıkartılmalıdır. Batan cisim orada bir tampon işlevindedir.
Olay yerinde çıkartılan cisim, yaralının daha çok kan kaybetmesine, yaralanmanın şiddetlenmesine, herhangi bir organa isabet ettiyse, çıkarılırken o organın yırtılmasına yol açabilir.
Hasta hayatını kaybedebilir.
Bundan dolayı asla olay yerinde batan cisim çıkartılmamalıdır. İlk yardım bilmeyen vatandaşlarımızın bu haberi görmesi sonucunda, yanlış olan bir şeyi doğru olarak algılaması son derece tehlikeli bir durumdur.
Böyle bir vaka ile karşılaştığında batan cismi çıkartması belki de hastanın hayatını kaybetmesine yol açacaktır.”